Meny   Email

Bilder av minneverdige attraksjoner over hele verden samt litt fakta. Her er det mye som bør sees "in real life" og ikke bare på bilder.

Rupea-citadellet i Romania

Rupea-citadellet fra 1300-tallet ligger på en høy basaltkolle i den historiske regionen Transilvania. Opp gjennom årene har det stått flere festninger her, men tidens tann forvandlet dem alle til ruiner. Også Rupea-citadellet, som på 1990-tallet bare var en ruinhaug. Et restaureringsprosjekt brakte citadellet tilbake til fordums glans, og stedet ble åpnet for besøkende i 2013. Tårn ble reist, borggårder gjenoppbygd og citadellets tykke murer snor seg igjen oppover den grønne kollen.

Eiffeltårnet i Frankrike

Dette karakteristiske tårnet kan ses strekke seg mot himmelen fra nesten overalt i Paris og har blitt selve symbolet på «Lysets by». Det ble konstruert av den franske ingeniøren Gustave Eiffel i forbindelse med verdensutstillingen i 1889, som feiret 100-årsjubileet til den franske revolusjonen. Den nåværende høyden til dette verdensberømte parisiske landemerket er 324 meter.

Athene Pronaia-tempelet i Hellas

Denne helligdommen i Delfi var et åndelig senter i det gamle Hellas. Det storslåtte tempelkomplekset ble bygd til ære for Athene, den greske krigs- og visdomsgudinnen, ved foten av fjellet Parnassos. På bildet ser du noen av grunnsteinene til Athene Pronaia-tempelet og tre restaurerte doriske søyler (opprinnelig var det 20). Ikke langt unna finner du også det digre Apollon-tempelet, der Pythia, bedre kjent som orakelet i Delfi, kom med sine spådommer.

Det skjeve tårn i Pisa i Italia

Tårnet ble reist som den tredje og siste bygningen i Pisas katedralkompleks, og byggingen startet i 1173. I århundrer hellet tårnet 5,5 grader, men etter restaureringsarbeider mellom 1990 og 2001 ble vinkelen redusert til 3,97 grader.

Stonehenge i England

Stonehenge, et forhistorisk monument bestående av enorme steinblokker, står på Salisbury Plain i England og har fascinert og forbløffet folk i århundrer. Det kryr av teorier og legender om hvordan og hvorfor steinene ble brutt, transportert og satt opp på stedet. Den største av steinblokkene, som består av sandstein og vulkansk stein, veier omtrent 25 tonn, og den første kan ha blitt satt opp på slutten av den yngre steinalder, omtrent 3000 år før vår tidsregning.

Valletta på Malta

Valletta er Maltas knøttlille hovedstad og ligger på en halvøy som bare måler 1000 ganger 600 meter. Da UNESCO satte Valletta på sin verdensarvliste, ble hovedstaden beskrevet som «et av de stedene i verden med høyest konsentrasjon av fortidsminner». Bildet viser utsikten over byen fra Senglea-tårnet.

Washington-monumentet i W.D.C. i USA

Den 169 meter høye marmorobelisken ble reist mellom 1848 og 1884 til minne om George Washington, USAs første president.

Tempelet Pura Ulun Danu Bratan i Indonesia

Dette tempelet fra 1600-tallet er viet hinduenes treenighet Brahma, Vishnu og Shiva samt vanngudinnen Dewi Danu. Takket være Bratansjøens stille, speilblanke vann ser tempelet ut til å flyte på innsjøen når vannet stiger.

Castillo de San Marcos i Florida USA

Nasjonalmonumentet, Castillo de San Marcos ligger i Florida, nærmere bestemt i St. Augustine, den første permanente europeiske bosetningen i det kontinentale USA. Fortet var en spansk utpost bygd for å beskytte byen og sjøveien. Castillo de San Marcos ble bygd mellom 1672 og 1695 og fikk status som nasjonalmonument i 1924.

Széchenyi-broen i Ungarn

Den vakre Széchenyi-broen, som er en av de eldste hengebroene over Donau, forbinder Buda og Pest, den vestlige og østlige siden av hovedstaden Budapest. Byggingen av broen startet i 1839, og den ble åpnet ti år senere, i november 1849.

Marvão slott i Portugal

Dette imponerende slottet ble bygd på toppen av en klippe, omtrent 843 meter over havet, sent på 1200-tallet av kong Denis. Da det ble bygd, gjorde slottets beliggenhet at man kunne holde øye med nærliggende grenser og mulige ruter som fiendtlige styrker kunne ta. For å gjøre det enklere å forsvare slottet ble det utstyrt med en rekke forsterkede porter på 1600-tallet. Nå til dags kan slottets besøkende nyte panoramautsikten over den omkringliggende landsbygda.

Birmingham i Storbritannia

Birmingham, som er West Midlands’ administrative og kulturelle sentrum, er den nest største byen i Storbritannia. Dette senteret for Englands lette og middels tunge industri har fått kallenavnet «Byen med 1001 forskjellige yrker».

Pont de la Concorde i Paris i Frankrike

Denne broen over Seinen består for det meste av restene etter Bastillen, som ble lagt i ruiner under den franske revolusjonen. Broen stod ferdig i 1791 og fikk navnet Pont Louis XVI, men det ble senere endret til Pont de la Révolution. Navnet ble endret på nytt under Napoléon Bonapartes styre, da til Pont de la Concorde.

Taj Mahal i India

Dette mausoleet i Agra i India ble bygd av stormogul Shah Jahan i 1643 for sin kone Mumtaz Mahal. Det står på UNESCOs verdensarvliste og regnes også som et av de beste eksemplene på mogulsk arkitektur i India. Mausoleet kombinerer elementer fra persisk og islamsk arkitektur.

Venezia i Italia

Bilfrie Venezia har over 150 kanaler, og over disse går det mer enn 400 broer. Canal Grande bukter seg gjennom byen, mens mindre kanaler går på kryss og tvers her og der.

Belémtårnet i Lisboa i Portugal

Dette tårnet, som opprinnelig ble reist for å beskytte byen mot fiender som kom sjøveien, ble påbegynt av kong Johan II på 1400-tallet og ferdigstilt av kong Manuel I i 1521. Tårnet er bygd i manuelinsk stil, som er en blanding av gotisk arkitektur og maritime elementer.

Bandra–Worli Sea Link i Mumbai i India

Denne broen over Mahim-bukta, som offisielt er kjent som Rajiv Gandhi Sea Link, ble åpnet i 2009 og forbinder bydelen Worli med den vestlige forstaden Bandra. Broen er 4,7 km lang, kutter betraktelig ned på reisetiden mellom Worli og Bandra og er kjent for den vakre designen.

Chillon slott i Montreux i Sveits

Dette fabelaktige slottet ble bygd på 1200-tallet på bredden av Genèvesjøen. Slottet, som tidligere var residensen til grevene av Savoia, har i dag mer enn 400 000 besøkende i året. I tillegg til å utforske slottets saler, borggårder og soverom – som har blitt bevart i opprinnelig stil – kan man se fangekjellerne. Det var her François Bonivard, en patriot fra Genève som er nevnt i lord Byrons dikt «The Prisoner of Chillon», satt innesperret.

Golden Gate Bridge i San Francisco i USA

Denne berømte hengebroen, som forbinder San Francisco med Marin County i California, er en av de mest fotograferte broer i verden og et av den moderne verdens sju underverker. Da den stod ferdig og ble åpnet for publikum i 1937, var broen den høyeste og lengste hengebroen i verden.

Fort Amber i Rajasthan i India

Denne borgen, som også er kjent som Amer, er en av de mest berømte borgene i India og ligger i Jaipur, «Den rosa byen», i Rajasthan. Borgen, som er en blanding av hinduisk og mogulsk arkitektur, fikk plass på UNESCOs verdensarvliste i 2013. Den største attraksjonen her er Sheesh Mahal (Speilpalasset), som har sirlig utsmykkede vegger og tak dekket med glass.

Shwedagon-pagoden i Yangôn i Myanmar

Den 2500 år gamle forgylte stupaen er et av landets helligste buddhistiske steder. Den ligger på Singuttara Hill og er over 110 meter høy. Pagoden er dekket med gullplater, og 4000 diamanter er innfelt på toppen av stupaen. Den kompliserte arkitekturen og den strålende, gylne gløden gjør pagoden til et skikkelig blikkfang.

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu, inkaenes storslåtte ruinby, ligger på en fjellkam omtrent 2430 meter over havet og ble bygd av Pachacuti, som hersket fra 1438–72. Ruinbyen var glemt av verden frem til 1911, da den ble gjenfunnet av den amerikanske historikeren Hiram Bingham. Stedet trues av jordskjelv samt erosjon som skyldes de store mengdene turister.